Nieuwbrug 18

De Nieuwbrug vormt de verbinding tussen Wijnstraat en Voorstraat en de scheiding tussen de Wijnhaven en de Voorstraatshaven. Het is een gietijzeren brug op bakstenen pijlers met natuurstenen blokken (architect G.N. Itz, 1850). Erg nieuw is de locatie van de brug niet: al in de late Middeleeuwen is er sprake van een smal houten bruggetje. Nog oudere bruggen zijn de Kerk- of Leuvebrug, de Pelserbrug, Tolbrug en de Grote of Boombrug, die allemaal al in de dertiende eeuw vermeld worden.

Bij deze brug staan al sinds de middeleeuwen huisjes. Met de rug stonden ze tegen de grotere huizen aan de Wijnstraat, nu grenzen ze aan tuinen. Ze hebben geen achtertuin en zijn ongeveer 6,5 meter diep.

Het huis Nieuwbrug 18 stond lange tijd naast het grote en beroemde huis De Kroon van Denemarken. Dat huis is rond 1850 gesloopt om plaats te maken voor de verbrede Nieuwbrug. Het kleine huisje ernaast bleef behouden. Aan de voorgevel met hoge winkelpui en gepleisterde lijstgevel zie je het niet zo snel, maar het is een huisje uit de late 16e of vroege 17e eeuw. In de kelder vond de huidige eigenaar in 2001 een gemetselde put, een keldergewelfje, twee tegelvloeren en veel restanten van vaatwerk. Tot de late 19e eeuw kon je deze kelder bereiken via een zogenaamd pothuis, een eigen ingang aan de straatzijde. De begane grond heeft een insteekverdieping, een hangconstructie in de begane grond om meer vloeroppervlak te creëren. Op de verdieping zijn de vensters een paar keer vergroot en gemoderniseerd en op de zolder is een dakkapelletje gekomen. De zolder heeft verbeterde Hollandse spanten.

Het huis is van binnen grotendeels gemoderniseerd, maar aan de trappen, de enkelvoudige houten balklagen en de indeling is de hoge ouderdom nog wel af te lezen.